Възраждат Ботаническата градина в пълния й блясък

Възраждат Ботаническата градина в пълния й блясък

Общината ще помогне на Аграрния университет за възраждането на Ботаническата градина.

Това заяви кметът Иван Тотев днес. В момента състоянието на терена от около 130 дка е плачевно. По инициатива на кмета на район Тракия Костадин Димитров общинската управа ще се срещне с ректора на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева. На нея ще се обсъди с какво общината да помогне на учебното заведение за Ботаническата градина.

Тази площ, е 100% държавна територия и под управлението на университета, но това не означава, че ние не можем да работим, за да бъде тя наистина красива, каза Тотев.

Първото нещо, което ще бъде направено, е ограда на целия имот и обезопасяването му. ВУЗ-ът има идеен проект, според който трябва да се изчисти самораслата растителност, да се засадят дървета и топлолюбиви и екзотични видове и да се изгради презентационен център. След като бъде направена оградата, ще сме сигурни, че няма някой да дойде с каруца и да отсече и откара с нея някакви дървета, които ние сме докарали от Танзания примерно. Така кметът иронизира честите набези на градината от роми, които са снабдяват оттам с дърва за зимата.

Градоначълникът ще внесе предложение Общинския съвет да гласува определена сума за възстановяването на градината.