Изработват програма за развитие на Ботаническата градина в Пловдив

Изработват програма за развитие на Ботаническата градина в Пловдив

До 31 януари 2013 г. работна група трябва да разработи програма за стопанисване и развитие на Ботаническата градина в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Това решение взеха на днешната сесия градските съветници на Пловдив с 37 гласа “за”, нито един “против” и 1 “въздържал се”.

“За последните 30 години Ботаническата градина се е “стопила” със 132 дка”, твърди в предложението си до ОбС бившият областен управител Тодор Петков. В тази връзка той поиска предприемане на съвместни мерки от Община Пловдив и Аграрния университет за спасение на градината.
През 1946 г. на Висшия селскостопански институт, сега “Аграрен Университет”, е предоставено държавно място от 250 декара за ботаническа градина. Към днешна дата там има около 150 вида декоративни дървета и храсти, не малка част от които са уникални за страната ни. Главно поради финансови причини обаче сега тя е разградена, превърнала се е в свърталище на наркомани и представлява опасност за живеещите в района, коментира още Петков.

“Ще подкрепим предложението, дори вече сме водили разговори с университета, но засега не може да говорим за отпускане само на общински средства”, заяви по темата още вчера кметът Иван Тотев.

Източник : Plovdiv24.bg