Над километър ограда опасва Ботаническата градина

Над километър ограда опасва Ботаническата градина

Ажурна ограда с обща дължина от 1 350 метра ще обгърне Ботаническата градина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.
Съоръжението е планирано с цел защита и опазване от посегателства, а 239 233 лева са необходимите за изграждането му средства. Те вече бяха гласувани като дарение на Аграрния университет от пловдивския Общински съвет на сесия през седмицата.

В момента Ботаническата градина не е в най-добрата си форма, първите акции по възкресението й обаче стартираха, администрацията на район “Тракия” от години е ангажирана сърцато с проблема, доброволци на няколко пъти вече чистиха територията й. От Аграрния университет също декларират желание градината да се превърне отново в атрактивно място за посещения, разходка и отдих и вече са предприели действия по събиране на средства за облагородяването и възстановяването.

Историята на пловдивската Ботаническа градина е дълга. Тя е причислена към активите на университета през далечната 1946 година (като представител на тогавашния Аграрен факултет към Държавния университет в Пловдив). Тя е третата ботаническа градина в страната, основана е на територия от 250 декара. Реални дейности по създаване на сбирките в нея започват през 1957 година и през следващите години те се обогатяват. През 1990 година тя има установени контакти с повече от 100 ботанически градини от цял свят.

Има няколко проекта за облагородяването й през годината, но те не се реализират, а с течение на времето от територията й се свива до 113 404 декара, тъй като от нея са отнети земи за строежа на блокове, както и за продължението на бул. “Санкт Петербург”, което трябва да свърже хотел SPS  с пътен възел  Скобелева майка (все още нереализиран).

Източник : plovdiv24.bg