Пловдивската общност възстановява Ботаническата градина

Пловдивската общност възстановява Ботаническата градина

Доброволците мечтаят да оправят градината до 2019-та, затова ще организират почиствания два пъти месечно

Аграрен университет Пловдив разполага с прекрасна територия, единствената Ботаническа градина в града, която за жалост не е в особено добро състояние. Липсата на ограда и наличието на много боклуци в дълбочина на почвата, оказват влияние както за вида ѝ, така и за растителността, която иначе вирее там.

Преди две години украинката Ната Елис пристига да живее в Пловдив със съпруга си българин, запознава се от близко с градината и решава да стане доброволец, амбициран да я промени. За целта се създава фондация, която подкрепя и организира инициативи за почистването ѝ. Миналата година към почистването са се включили около 40 доброволци, първите от които чужденци. Тогава са почистени 500 кв. м., но има още 130 декара, чакащи намесата им.

Целта на доброволците е да превърнат Ботаническата градина в едно райско кътче с оранжерии, пътечки, японска и английска градина, лекции и събития за малки и големи. От университета нямат намерение да я пазят само за себе си, а да я споделят с целия град. За щастие намират отклик в лицето на Общината или по-точно в кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и на кмета на града Иван Тотев. В идните месеци се очаква да се пусне обществена поръчка за изграждането на нова ограда, която ще отделя замърсителите извън пределите на градината и ще спре изхвърлянето на отпадъци в границите ѝ. Голямата мечта е градината да е готова до 2019-та и да се самоиздържа. Но за да стане това реалност, доброволците се нуждаят от нашата помощ и замислят да организират почистване два пъти в месеца.

Следващото такова ще се състои на 11-ти март, неделя, от 11:00 до 14:00 часа. Не е нужно много – само желание, чифт ръкавици и ентусиазъм. Борбата за зеленина в градска среда е изключително важна обща кауза, за която не трябва да ни е страх, че ще се нацапаме.

Източник : plovdiv town